Announcement

Collapse
No announcement yet.

Welcome to GIGABYTE Technical Support!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by sand3er View Post
    Pleaes help me someone, I have GA-Z270X-Gaming 5 Mother Board and I enabled Secure Boot and since then my motherboard is in Boot Loop ™ When trying to boot, it cycles through some values on debug LED display and stops at 97 (something to do with console out - display), then turns off and starts again. i tried all the fixes but nothing is working. I need help. :(
    I think your GPU may be getting rejected by Secure Boot device guard. You need to remove your GPU and boot with a Secure Boot compatible GPU. Or use onboard graphics. Then disable Secure Boot.

    Comment


    • Originally posted by sand3er View Post
      Pleaes help me someone, I have GA-Z270X-Gaming 5 Mother Board and I enabled Secure Boot and since then my motherboard is in Boot Loop ™ When trying to boot, it cycles through some values on debug LED display and stops at 97 (something to do with console out - display), then turns off and starts again. i tried all the fixes but nothing is working. I need help. :(
      The bricking of m/b after changing secure boot settings the wrong way seems quite common.

      Clear CMOS doesnt seem to help - only using QFLASH+ to re-flash if you have it, triggering DualBIOS if you have it, or using onboard video if you have an iGPU

      Secure boot isnt needed for W11 - but some games call for it
      If it says Enabled not active mode:setup
      - ensure youre booting into Windows with CSM off
      - turn off secure boot
      - toggle standard to custom
      - toggle custom to standard accepting factory defaults
      - enable secure boot

      Comment


      • Originally posted by epeen View Post

        I think your GPU may be getting rejected by Secure Boot device guard. You need to remove your GPU and boot with a Secure Boot compatible GPU. Or use onboard graphics. Then disable Secure Boot.
        Strictly speaking there isnt a secure boot compatible GPU - there are GPUs that support UEFI boot and it is true that sometimes people with onboard video have been able to get out of the boot loop caused by changing secure boot key settings the wrong way

        Part of the problem is the internet's confusion between secure boot and UEFI boot (CSM off)
        W11 just needs secure boot capable - fTPM and UEFI boot but some games needlessly call up secure boot

        Comment


        • Hello,

          Thanks in advance for any assistance provided.
          There are a few things I don't understand when looking at my CHIPSET driver list for my mobo on the Gigabyte support site. I am running Win 10 64bit.

          I am sorry, but I could not figure out how to add an image in my message, nor could I upload an attachment.

          1. Are the INF files and IMEI files completely independent of each other? Meaning, I can install any combination?

          2. What does a note like this mean exactly? "(NOTE) Win 10 ver.1903 supported."

          3. Does the note at IMEI v11.7.0.1054... "(NOTE) Please update the latest BIOS for ME Firmware before installing this driver. Update Intel ME for security vulnerabilities" mean that I would have to be using at least BIOS ver. F21 to use this version of the IMEI. Also, this note is not listed with any later IMEI versions. Am I to assume that the note is valid from that point forward?

          Thanks, Sylvester1

          Comment

          Working...
          X